Menu

A+ A A-

Najbolji vitamini u borbi protiv gubitka kose

  • Autor Nenad Popović

Muška ćelavost je uobičajena i dvije trećine muškaraca iskuse opadanje kose do 35. godine.

Foto: Ilustracija/Pixabay
 

Razlozi za to su različiti. 

Osim genetike, gubitak kose rezultat je i određenih bolesti, lijekova, infekcija, zračenja, toksina i stresa. 

A u nekim dijelovima svijeta krivac su i prehrambene navike te nedostatak vitamina.

Ozbiljni deficiti vitamina rijetki su kod muškaraca u razvijenim zemljama, ali naučnici pokušavaju otkriti mogu li dodaci prehrani usporiti brzinu kojom se gubi kosa ili čak pomoći rastu.

"Iako još nismo završili, klinička ispitivanja pokazala su neke rezultate", kaže dermatolog Adnan Nasir za časopis Men’s Health.

Tržište je preplavljeno proizvodima koji obećavaju gustu grivu, ali prema dr. Nasiru, u tri se isplati investirati.

Biotin (vitamin H)

Dr. Nasir kaže da muškarci koji slijede keto dijetu, podvrgnuli su se barijatrijskoj operaciji ili piju puno alkohola mogu uočiti nizak nivo određenih vitamina, uključujući biotin, koji se naziva vitamin ljepote ili vitamin H. Puno je istraživanja koja sugerišu da nedostatak biotina može dovesti do gubitka kose te pojave ekcema i gljivičnih infekcija.

U članku objavljenom u Journal of American Academy of Dermatology, koji je proučavao svaku studiju o biotinu od 1980-ih, utvrđen je niz slučajeva u kojima se gubitak kose stabilizovao nakon uzimanja vitamina H, iako naučnici kažu da je potrebno sprovesti više istraživanja prije nego što se preporuči kao tretman za rast kose. Kod ljudi koji zapravo nemaju nedostatak biotina rezultati nisu toliko obećavajući.

Vitamin D

Nedostatak vitamina D najčešće pogađa vegane, ljude alergične na mlijeko, one koji boluju od Crohnove bolesti i celijakije i one koji nisu dovoljno izloženi sunčevoj svjetlosti. Vitamin D pomaže u stvaranju novih folikula dlake.

Klinika Mayo preporučuje odraslima da uzimaju najmanje 600 IJ vitamina D dnevno, iako se 1000 do 2000 IJ dnevno smatra sigurnom dozom. Vitamin D pomaže i zdravlju kostiju, mišića, živaca i imunološkog sistema.

Cink

Neke starije studije su pokazale vezu između deficita cinka i niza poremećaja, između ostalog i gubitka kose. Zbog toga se smatra da bi, u slučaju manjka cinka, dodaci prehrani koji ga sadrže mogli pomoći. Međutim, istraživači s Medicinskog fakulteta Baylor ističu da nema dovoljno dokaza koji ukazuju na to da cink potiče rast kose. Predoziranje ovim mineralom može uzrokovati stomačne probleme, uključujući mučninu i dijareju.

/Nezavisne/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!