Menu

A+ A A-

“Ja je gledam, a ona plava, pomodrila, kaže mi da je udovica”

  • Autor Nenad Popović

Iz pisma adresiranog na njegovu ženu, Milutin Petrović iz Sibnice kod Kraljeva nedavno je saznao da je navodno preminuo, pa se njegova žena, kako je u koverti stiglo, poziva na ostavinsku raspravu. Milutin je podnio krivičnu prijavu protiv njemu nepoznate osobe koje je neosnovano prijavilo da je preminuo.

Foto: Printscreen RTS

 

Poziv za raspravu o Milutinovoj zastavšini, njega i suprugu zatekao je u dvorištu, prenosi RTS.

– Žena je čitala, kada sam pogledao u ženu, ona je bila sva plava, pomodrila. Ona je još jednom pročitala to i kaže ja sam postala udovica – kaže Milutin Petrović iz Sibnice kod Kraljeva.

Prije svega obratili su se notaru. Bezuspješno. Zatim su unajmili advokata, ali ni on, zbog osporavanja punomoći koje je priložio, nije imao više sreće. Pokušali su i u sudu da otkriju ko je i na osnovu čega pokrenuo postupak ostavinske rasprave, ponovo bez uspjeha. Na kraju je protiv nepoznate osobe podnio krivičnu prijavu.

– Ako postoji umrlica, da vidimo ko je izdao umrlicu. Rastrojen sam, ako mogu da kažem, stvarno sam rastrojen. I cijela porodica mi je rastrojena – dodaje Milutin Petrović.

Po zakonu, postupak ostavinske rasprave pokreće se kada matična služba dostavi sudu izvod iz knjige umrlih. Ali pored toga, pokretanje tog postupka mogu da zatraže i porodica i i rodbina, ali i svaka druga osoba koja dokaže da ima interes u tome. I upravo se to desilo u ovom slučaju.

– Prijedlog za pokretanje ostavinskog postupka podnijela je Banka Poštanska štedionica, uz dostavljanje Ugovora zaključenog sa Milutinom Petrovićem iz Sibnice, čime je dokazala svoj pravni interes za pokretanje istog. Uz prijedlog je dostavila i rješenje Osnovnog suda u Kragujevcu da je u određenom sporu odbačena tužba podnijeta protiv Milutina Petrovića, jer je isti preminuo – navode iz Osnovnog suda u Kraljevu.

Na osnovu čega je sud u Kragujevcu utvrdio da je Milutin Petrović preminuo i da li je to ista osoba, utvrdiće nadležni. Do tada, ostaje pitanje zašto sud, koji izvorno vodi postupak, i javni beležnik u Kraljevu, kome je posao povjeren, nisu pokušali da dobiju izvod iz matične knjige umrlih. A oba organa su za to bila ovlašćena.

– Prilikom sprovođenja postupka, javni bilježnik je u skladu sa Zakonom o vanparničnom postupku ovlašćen da pribavlja potrebne podatke i isprave od nadležnih organa, pa i matičnih službi, što je trebalo učiniti i u konkretnom slučaju – naglašavaju iz Osnovnog suda u Kraljevu.

Javni bilježnik Miroljub Stanisavljević iz Kraljeva kaže da je dobio spise predmeta u kome nije bilo izvoda iz knjige umrlih, već ranije rješenje Osnovnog suda u Kragujevcu, iz 2019. godine, kojim je tužba banke odbačena kao nedozvoljena zbog konstatacije da je tuženi preminuo.

– Kao javni bilježnik, ostavinske postupke sprovodim po rješenju suda, nakon što sud utvrdi da je nastupila smrt ostavioca – dodaje Stanisavljević.

Predmet je vraćen kraljevačkom Osnovnom sudu koji će, kako saopštavaju, odbaciti prijedlog banke za pokretanje ostavinskog postupka.

/SrpskaInfo/

 

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!